Gløgg, czyli skandynawskie grzane wino
fotolia.com - royalty free
Nie jestem jego fanką – jest za słodki i zbyt często jego przyrządzenie ogranicza się jedynie do podgrzania przesłodkiego syropu z butelki.
Polecam jednak wariant z grzanym winem, które może być naprawdę smaczne i co ważne przygotowane i doprawione według własnego uznania. Jako bazę można zastosować poniższy przepis.
Składniki:
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka mocnej czarnej herbaty
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 50-100 ml wódki
- 3-5 łyżek miodu
- 3 mandarynki
- 1/2 pomarańczy
- 6-10 goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Przepis możecie wzbogacać dodatkowymi owocami, przyprawami i dosłodzić według uznania. Grzanego wina w takiej wersji trudno sobie odmówić!
Smacznego!
To może Cię zainteresować