Rząd chwali się zwiększeniem uboju reniferów. Do końca października zabito ponad 35 tysięcy zwierząt
Renifery to jedno z najbardziej charakterystycznych zwierząt w Norwegii. Ich mięso jest popularne m.in. na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe GRID-Arendal (www.grida.no/resources/2007); Flickr.com (CC BY-NC-SA 2.0)
Ministerstwo poinformowało, że zmieniła się również waga mięsa otrzymywana z jednego osobnika. W 2021 roku było to 21,6 kg, a obecnie 23,3 kg. Z raportów ubojni wynika także, że poprawiła się jakość produktów. – Bardzo dobra jakość i zwiększona produkcja dobrze wróżą osobom, które chcą mieć na talerzach mięso norweskiego renifera – skomentowała tegoroczne wynika Sandra Borch.
Źródła: Ministerstwo Rolnictwa i Żywności, MojaNorwegia.pl
To może Cię zainteresować