W dzisiejszych czasach trudno jest zdefiniowac zdrowa zywnosc.
To co jemy jest produkowane na szeroka skale, aby zaspokoic potrzeby milionow.
Ostatnio glosno bylo o niezdrowym miesie kurczakow, ktore karmione sa karma z dodatkami antybiotykow. Sprzedaz spadla i ludzie zaczeli kupowac wiecej wieprzowiny.
W lutym nowy alarm, w paru stadach swin zostala odkryta bakteria LA-MRSA. Stada uspione, spada zakup wieprzowiny.
I takie przyklady mozna mnozyc. Konsument jest w rozterce, bo w sumie nie wiadomo co mozna jesc.
Najlepiej oczywiesci zywnosc czyso ekologiczna, ale dostepnosc tej zywnosci nie jest zbyt dobra.
Ekologiczne jaja, mieso kurczaka i owoce/warzywa sa dostepne, ale w niezbyt szerokim zakresie.
No i oczywiscie cena...a ludzie chca duzo i tanio.
Nikt nie poswieci mysli kurom znoszacym jaja w okropnych warunkach, dostajacych watpliwa karme. Ale jaja sa tanie.
A moznaby kupowac jaja ekologiczne - sa trzy razy drozsze, ale kury maja dostep do wybiegow i samokalecza sie. Dostaja ekologiczna karme i ich jakosc zycia jest lepsza.
Kupujac ekologicznie wspieramy producentow i pokazujemy, jaka zywnosc chemy kupowac.
Wiekszosc ludzi chce duzo, tanio i szybko.Niewielu zastanawia sie nad jakoscia zywnosci.
Z drugiej strony trudno jest produkowac zywnosc dla milionow bez uzywania karm bez antybiotykow i stwarzania fatalnych warunkow zycia dla zwierzat chodowlanych.
Nie wspominajac juz o zwierzetach futerkowych, ale to juz inny temat.
Losos norweski zawsze stwarzal wiele dyskusji. Produkcja na wielka skale wymaga ich chodowli. Chodowla indykuje odpowienia karme. Karma musi zawierac antybiotyki. Pasozyty wystepujaca wsrod lososi musza byc zabijane - i tutaj znow chemia. Kolo sie zamyka. A ludzie chca lososia jesc.
Ja osobiscie lososia az tak nie lubie, ale gdy go kupuje to kupuje Frøyas laks.
www.froyas.com/nb/
www.hitra-froya.no/havbruk/article10457729.ece
Chce wierzyc w to, co pisze producent o jakosc miesa.
PS. Parowki i hamburgery nie sa dobrym przykladem na dobre jedzenie. I tak nie wiadomo, co sie w nich miesci.
Hamburger mozna zrobic w domu z mielonego miesa wolowego. Ale....czy to mieso jest zdrowe i nie zawiera bakterii?