Domowe gołąbki w sosie pomidorowym
Domowe gołąbki zasmakują wszystkim domownikom. Fot. Katarzyna Smól
Składniki na gołąbki:
– 400 g mięsa mielonego
– 1 woreczek ryżu
– 1 cebula
– sól, pieprz
Składnik na sos pomidorowy:
– koncentrat pomidorowy
– 1 łyżka mąki
– szczypta cukru
– 1 łyżka śmietany
– przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka w proszku, suszony koperek
Sposób przygotowania:
Po kilku minutach zaparzania we wrzątku wyciągnęłam kapustę i zaczęłam ściągać liście tak, aby ich nie połamać. Jeśli wewnątrz liście są zbyt kruche, trzeba ponownie włożyć kapustę do wrzątku. Do każdego liścia nałożyłam dwie łyżki farszu i zwinęłam liść jak krokiet. Gotowe gołąbki ułożyłam ciasno w dużym szerokim garnku.
Na dnie garnka warto położyć liście kapusty, żeby gołąbki nie przypaliły się podczas gotowania. Gołąbki zalałam bulionem i gotowałam, ok. 45 min. Lubię do wywaru dołożyć kilka suszonych grzybów, bardzo wzbogacają smak. Po tym czasie odlałam bulion do innego naczynia, dodałam przecier, przyprawy, szczyptę cukru oraz mąkę rozprowadzoną wcześniej w 2-3 łyżkach bulionu. Jeśli lubicie, można dodać także śmietanę. Sos dodałam do gołąbków i gotowałam jeszcze kilkanaście minut.
Smacznego!
To może Cię zainteresować
22-02-2016 10:13
1
0
Zgłoś