Kawowe serniczki świąteczne
Katarzyna Smól
Jego konsystencja jest bardziej płynna niż naszego twarogu do serników, nie jest on także tak delikatny. Stąd też wybór padł na małe serniczki o wyrazistym smaku. Serniczki bardzo ładnie rosną, ale także mocno opadają. Nie przejmujcie się tym, bo nadal pozostają puszyste.
Składniki:
- 500 g twarożku (w Norwegii gotowy kvarg, jeśli użyjecie domowego twarogu, musicie go dwukrotnie zmielić)
- 2 jajka L
- 1/2 szklanki kremówki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki likieru Baileys
Serniczki są bardzo puszyste w środku. Fot. Katarzyna Smól
Dodatkowo:
- kakao wymieszane z cynamonem i szczyptą cukru pudru do posypania babeczek
Sposób przygotowania:
Kremówkę podgrzać w garnku, dodać kawę i mieszać aż się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, wymieszany cukier, mąkę, kremówkę i likier kawowy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę rozlać do papilotek. Piec w 170 stopniach Celsjusza, na dnie piekarnika należy postawić naczynie z wodą. Po ok. 35-40 min. pieczenia, serniczki należy zostawić jeszcze na około 15 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Potem należy zostawić serniczki w zimnym miejsce na całą noc.Następnego dnia trzeba ubić śmietanę na sztywno i nałożyć przy pomocy rękawa cukierniczego na serniczki. Na koniec posypać gotowy wypiek mieszkanką cukru, cynamonu i kakao.
Smacznego! Przepis pochodzi z serwisu MojeWypieki.com
To może Cię zainteresować