Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Kuchnia

Kruchy jabłecznik na majowe podwieczorki

Katarzyna Smól

10 maja 2014 06:42

Udostępnij
na Facebooku
1
Kruchy jabłecznik na majowe podwieczorki


Dzisiaj przepis na bardzo łatwy i bardzo kruchy jabłecznik. Jabłka możecie zastąpić innymi owocami lub zmieszać je z gruszkami lub rabarbarem (pycha!). Idealny jest na ciepło, doskonały do popołudniowej kawy...


A oto przepis:

- 240 g masła niesolonego

- 4 żółtka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-4 świeże jabłka, starte na tarce
- 1/2 łyżeczki cynamonu



Na środek stolnicy wysypuję mąkę, proszek, cukier, mieszam. Dodaję kawałki masła i siekam całość nożem, a następnie dodaję żółtka i mieszam nadal przy pomocy noża. Na koniec krótko zagniatam rękoma. Chodzi o to, aby jak najdłużej masło pozostało zimne, a zagniatanie trwało krótko, wtedy ciasto będzie bardziej kruche. Gładkie ciasto zawijam w folię i mrożę przez ok. godzinę.

Formę np. do tary, ale może być także kwadratowa, smaruję masłem (wielkość mojej formy ok. 28 cm).

Po tym czasie ciasto dzielę na 2 nierówne części. Większą trę na spód formy i lekko ugniatam tworząc także rant ciasta. Na to układam starte jabłka i posypuję cynamonem. Następnie trę drugą część i dokładnie pokrywam nią jabłka, nie ugniatam. Ciasto piekę ok. 50-60 min. w 180 stopniach.


jabłecznik


Jabłecznik nie jest słodki więc warto go obficie posypać cukrem pudrem.


jabłecznik


Smacznego!




jabłecznik




Zapraszam na moją stronę na facebooku: Moje gotowanie w Norwegii









Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Agnieszka GG

11-05-2014 00:18

zrobiłam dzisiaj TO ciasto.... ale bez cukru wychodzi takie se

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok