Lany chrust na Tłusty Czwartek
Lany chrust to dobra alternatywa dla pączków i faworków fot. Katarzyna Smól
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 150 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka alkoholu (np. wódki albo rumu)
- 1 l oleju lub innego tłuszczu, na którym będziecie smażyć chrust
Sposób przygotowania
Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieram z cukrem, dodaję pozostałe składniki i mieszam ze sobą mikserem. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego (korzystałam z jednorazowych, więc przygotowałam wszystko od razu, żeby nie musieć dokładać ciasta w trakcie smażenia, ale można użyć także butelki z „dzióbkiem” lub np. butelki po ketchupie). Olej rozgrzałam do 180 stopni i stopniowo wyciskałam ciasto tworząc dowolne wzory. Kiedy chrust się przyrumieni, przekładam go na drugą stronę, po czym wyciągam na papierowy ręcznik. Przestudzony posypuję cukrem pudrem.
Smacznego!
To może Cię zainteresować
31-01-2016 17:32
1
0
Zgłoś