Kiedy za oknem silny mróz, warto przygotować w kuchni coś rozgrzewającego. Dobrą propozycją jest aromatyczna zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, imbiru, kurkumy i ziół.
Do zrobienia zupy konieczny jest blender, dzięki niemu powstanie aksamitna zupa-krem. Dzięki niemu w krótkim czasie przygotujemy pożywny i smaczny posiłek.
Składniki:
- 2 cebule
- ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku w proszku
- puszka pomidorów bez skórki- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki czerwonej soczewicy (kupuję ją w tureckim sklepie)
- ok. 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego (najwygodniej rosołu)
- zioła i przyprawy do smaku np. mielony imbir, kurkuma, curry, tymianek, także sól i pieprz
Do zupe można dodać fetę lub kozi ser, który nada potrawie charakteru.
Fot. Katarzyna Smól
Sposób przygotowania:
Soczewicę najpierw płuczę. Bulion doprowadzam do wrzenia i wsypuję soczewicę. Gotuję ją ok. 10 min. W tym czasie duszę na patelni cebulę z czosnkiem. Potem dodaję ją do bulionu, wlewam także pomidory oraz dodaję zioła i przyprawy. Gotuję kolejne 10 min. Na koniec dodaję koncentrat, sól i pieprz do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, dodaję wody. Na koniec całość miksuję blenderem. Zupę podaję z grzanką lub chrupkim pieczywem.
Jeśli zupa jest łagodnie przyprawiona, można wzbogacić ją pokruszoną fetą lub kozim serem, który dodajemy już na talerzu.
Smacznego!
Zdjęcie frontowe: Katarzyna Smól
11-01-2016 17:54
1
0
Zgłoś
11-01-2016 11:32
0
-1
Zgłoś