Witam wszystkich,może spodoba Wam się pomysł na dzielenie wypróbowanymi przepisami.Na internecie jest wiele stron,blogów i książek z przepisami,od jakiegoś czasu szukam nowych smaków zaglądając do nich.I właśnie w tym wątku,chciałabym wpisywać wszystkie przepisy które są smaczne i godne uwagi.Postaram się dodać do przepisu zdjęcie,nie zawsze zrobione przeze mnie(zaporzyczone od autora bloga lub książki na którym znalazłam przepis).
Zaczynamy od świetnego przepisu
Tort Sachera
W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
Jak się domyślacie - podany przeze mnie przepis nie jest oryginalny, bo receptura jest pilnie strzeżona. Ale jest to jedna z bardzo dobrych interpretacji .
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
125 g masła
8 żółtek
10 białek
szczypta soli
140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
125 g mąki, przesianej
8 łyżek marmolady morelowej
Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masło roztopić. Żółtka utrzeć trzepaczką, dodać roztopione masło i czekoladę, wymieszać.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i, stopniowo wsypując cukier ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.
Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (piekłam troszkę krócej), aż ciasta wyrosną i patyczek wetknięty w środek każdego z nich będzie czysty i suchy. Wystudzić całkowicie na kratce.
Po ostygnięciu, pierwszą część ciasta ułożyć na paterze, posmarować marmoladą morelową, przykryć drugą częścią.
Polewa czekoladowa (wg innego autora):
200 g gorzkiej czekolady
160 g kremówki
Czekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się czekolady, następnie od razu zdjąć z palnika. Zbyt długie trzymanie na ciepłym lub zbyt gorącym palniku spowoduje, że całość może się zważyć. Jak polewa będzie gładka, wylać na tort, wyrównać.
Podawać z kleksem bitej śmietany.
Smacznego
Zaczynamy od świetnego przepisu
Tort Sachera
W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni, młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha – Franz Sacher otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował on wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem "króla deserów".
Jak się domyślacie - podany przeze mnie przepis nie jest oryginalny, bo receptura jest pilnie strzeżona. Ale jest to jedna z bardzo dobrych interpretacji .
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
125 g masła
8 żółtek
10 białek
szczypta soli
140 g cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
125 g mąki, przesianej
8 łyżek marmolady morelowej
Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Masło roztopić. Żółtka utrzeć trzepaczką, dodać roztopione masło i czekoladę, wymieszać.
Białka z solą ubić na sztywną pianę i, stopniowo wsypując cukier ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.
Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut (piekłam troszkę krócej), aż ciasta wyrosną i patyczek wetknięty w środek każdego z nich będzie czysty i suchy. Wystudzić całkowicie na kratce.
Po ostygnięciu, pierwszą część ciasta ułożyć na paterze, posmarować marmoladą morelową, przykryć drugą częścią.
Polewa czekoladowa (wg innego autora):
200 g gorzkiej czekolady
160 g kremówki
Czekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się czekolady, następnie od razu zdjąć z palnika. Zbyt długie trzymanie na ciepłym lub zbyt gorącym palniku spowoduje, że całość może się zważyć. Jak polewa będzie gładka, wylać na tort, wyrównać.
Podawać z kleksem bitej śmietany.
Smacznego